Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kalamar

Kalamar

Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekânda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan kalamar istersiniz. Muhteşem bir lezzet olan kalamar hakkında soru sorulsa pek bir şey bilmediğinizi fark edersiniz aslında. Hatta çoğu zaman ahtapot ve mürekkep balığı ile bile karıştırılabilir. Pekâlâ o halde, kalamar hakkında sizlere biraz bilgi verelim.

Kalamar Nedir?


Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bu gibi deniz ürünlerinin hepsi yumuşakçalardan kafadanbacaklılar sınıfına girmektedir. Ancak bu deniz mahsulleri birbirlerinden yapı, görünüm ve lezzet açısından oldukça farklıdırlar. Kafadan bacaklılar olarak adlandırılan bu mahsullerin Marmara denizinin batı kesimlerinden başlayarak Ege ve Akdeniz'in her yerinde yaşayan pek çok türü bulunmaktadır. Bu tür canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun belli bir ısı ve tuz oranında olması gerekmektedir. Bu neden ile Karadeniz'de görülmezler ancak tuz oranı %0,30 üzerinde olduğundan dolayı Ege ve Akdeniz'de bol miktarda yer alırlar.

Kalamar Yapısı Nasıldır?


Kalamar, yaklaşık olarak 300 küsür farklı çeşidi barındıran Teuthida takımı ve kafadanbacaklılar sınıfında yer alan bir deniz ürünüdür. Kalamar, diğer kafadanbacaklı türündeki canlılar gibi belirli bir kafaya çift taraflı simetrik yapıya, mantoya ve kollara sahiptir. Gözleri, kafası ve vücudunun tam ortasında bulunmaktadır. Humboldt kalamarı olarak adlandırılan özel bir kalamar cinsinde ise gözler insan gözünün 2 katı büyüklüğünde olabilir. Keskin ve papağandakine benzeyen bir gaganın bulunduğu ağzını çevreleyen 8 adet kol ve bu kollardan belirgin şekilde uzun olan 2 tane de dokunaç bulunmaktadır.

Kalamarın büyük bir bölümünü, kalamarın iç organlarını koruyan ve kuvvetli bir biçimde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesine neden olan manto isimli kalın bir kas örtüsü bulunmaktadır. Ana gövdenin alt kısmında manto boşluğunun iç tarafına doğru uzanan yerde 2 tane solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçiminde 2 yüzgeç su içerisinde yüzebilmeyi ve süzülebilmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içinde hareket edebilmesini sağlayan temel unsur değildir. Manto içinde suyu sıkıştırarak sifon olarak da adlandırılabilen bölümden suyu hızlı bir biçimde püskürterek geri geri yüzmeyi sağlamaktadır.

Renk pigmentleri ile kaplanmış derisi bulunduğu ortam itibariyle yeri geldiğinde av olmaktan kurtulup yeri geldiğinde avcı olabilmek amaçlı kalamarın renginin değişmesini ve ortama adapte olmasını kolaylaştırmaktadır.

Kafadan bacaklılar aleminde kalamarlar deniz canlıları içerisinde zekâ belirtisi gösteren hayvanlardır. Örnek olarak humboldt adlı kalamarlar avlanma esnasında iş birliği yaparak kendi aralarında haberleşme sağlarlar.

Olası bir tehlike anı içerisinde kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle edebilmesi için yeterli olmaktadır. İçerisindeki melanin adlı madde, insan ten rengini bronzlaştırıcı etkiyle aynıdır. Humboldt kalamarı cilt rengini çok hızlı bir biçimde kırmızıdan beyaza daha sonra tekrar beyazdan kırmızıya döndürebildiğinden dolayı yanıp sönermiş gibi gözükürler. Bu deri rengi değişimini farklı olaylar için farklı frekanslarda yaparlar.

Kalamar Besin Değerleri Nelerdir?

  • 1 porsiyon: 100 gram
  • Kalori: 174 kcal
  • Toplam yağ: 7 gram
  • Kolesterol: 260 mg
  • Sodyum: 306 mg
  • Potasyum: 279 mg
  • Karbonhidrat: 8 gram
  • Protein: 18 gram
  • A Vitamini: 35 IU
  • Kalsiyum: 39 mg
  • B6 Vitamini: 0,1 mg
  • Magnezyum: 38 mg
  • C vitamini: 4,2 mg
  • Demir 1 mg
Son Güncelleme : 19.01.2024 21:33:46
Kalamar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kalamar Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kalamar"
Merhaba kalamar yemeğini biz hep dışarıdan yiyoruz çünkü daha önce hiç kalamar temizliği ve kalamar yemeğini yapmadım. Kalaparı kendim evde yapabilmek için ne yapabilirim? Temizliği ve tarifi konusunda bilgi verebilir misiniz?
Aysel . 29.10.2018 23:14:43
CEVAP YAZ
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar
Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? Kalamar mevsiminin geldiği bu günlerde körpe kalamarları marine yapıp, mangalda ızgara yapmanın key...
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu
Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden marine edilerek soslanmış olan kalamarı pişirmeden önce kesinlikle yıkamayın. Çünkü pişireceği...
Kalamar Tava
Kalamar Tava
Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve sevdiklerinize gönül rahatlığı ile pişirip sunabilirsiniz. Pişirilmesi oldukça kolay ve vitam...
Kalamar Avı
Kalamar Avı
Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanılan sülünes yemi kalamar avı için vazgeçilmez bir yem türüdür. Sülünesi kabuklarından ayırdıkta...
Fırında Kalamar
Fırında Kalamar
Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye yememezlik etmeyin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara bol miktarda balık yedirmeye özen ...
Kalamar Mezesi
Kalamar Mezesi
Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalamar ile aslında yapılacak çok farklı lezzetler bulunmaktadır. Bu lezzetlerin başında ise kalama...
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir
Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı hem görünüm hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklılar...
Kalamar Salatası
Kalamar Salatası
Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Misafire önem verildiği gibi Türk kültüründe yemeğin de çok önemli ve büyük bir yeri vardır. Ev...
Kalamar Balığı
Kalamar Balığı
Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın gagasına benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çev...
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç
Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini anlatacağız. Herkesin damak tadı farklı olduğundan bazı sebzeleri arzunuza göre katmayabilirs...
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Terbiyesi
Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da süpermarketlerin dondurucu kısımlarında hazır paketler halinde görmekteyiz. Kızardığında çıtır...
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu
Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında kullanılan sos ile servisinde kullanılan soslardır. Aksi takdirde hazırlanışında kalamarlar t...

 

Kalamar Türleri
Kalamar Kızartma
Kalamar Nasıl Avlanır
Kalamar Kalori
Kalamar Izgara
Kalamar Pişirme
Kalamar Yemek Caiz Mi
Kalamar Sırtısı
Kalamar Izgara Sosu
Kalamar Kemiği
Kalamar Nasıl Yapılır
Yalancı Kalamar
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Kalamar Dolması
Güveçte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Izgara Kalamar
Mayonezli Kalamar Sosu
Kalamar Tava
Kalamar Avı
Fırında Kalamar
Kalamar Mezesi
Kalamar Nedir
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Popüler İçerik
Yalancı Kalamar
Yalancı Kalamar
Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restaurantlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabili...
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar Nasıl Pişirilir
Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalam...
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş Kalamar
Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondu...
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması
Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için  mutlaka denenip  tadılması gereken bir yemek o...
Güveçte Kalamar
Güveçte Kalamar
Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerin...
Gebelikte Kalamar
Gebelikte Kalamar
Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tü...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024