- 500 gram yıkanmış ve dilim dilim kesilmiş kalamar
- Kalamarı yumuşatmak için gerekli biraz karbonat, tuz ve bir çay kaşığı toz şeker
- Harçla kalamarın birbirini tutması için soda, bira veya biraz süt
- Yumurta sarısı
- Üzerini kaplamak için beyaz ya da galeta unu
- Kızartmak için gerekli sıvı yağ
Yumuşak kalamar nasıl yapılır?
Kalamarın ve tarator sosun harçlandıktan sonra dinlenmesi gerekir bunun için 1 gün evvelinden tarator sosu hazırlanır, kalamarı da marine edip dinlendirmek gerekir.
Yıkanmış ve dilimlenmiş kalamarı bir kaba koyulduktan sonra, içine karbonat, tuz ve toz şeker ekleyerek karışımın marine olması için karıştırılır. Bu işlem esnasında kalamara sertli veren maddenin çıkarılması sağlanır, ta ki yumuşamaya başladığını fark edilene kadar. Daha sonra marine etmek için soda, bira ya da süt kullanarak kalamar bir kavanoza konulur ve içerisine soda veya diğerlerinden birini ilave edilerek üzeri streç film çekilir ve kapağı kapatılır. Bu işlem kalamarın kokusunun evi sarmaması ve rahatsız etmemesi için yapılır. İşlem bittikten sonra yumuşak kalamarın hazır olması için buzdolabına kaldırılır ve bekletilir.
Yumuşak kalamar için yaklaşık 1 gün kadar bekletildikten sonra yumurta sarısına biraz pudra şekeri katılarak çırpıldıktan sonra kalamar ile karıştırılır.
Daha sonra galeta ya da beyaz una bulandırılır. Son işlem olarak hazırlanmış ve marine edilmiş yumuşak kalamarı kızartmak kalır.
Yumuşak kalamarın yanında tarator sosu için ise; Bayat ekmekler el yardımı un gibi görünene kadar parçalanır. Limon suyu, üzüm sirkesi, tuz, ceviz, zeytinyağı, rendeden geçmiş sarımsak ve birazcık mayonez ile karıştırılarak hazırlanır ve servise sunulur.