Mürekkep Balığı Kalamar

Mürekkep balığı kalamar; Kalamar ve mürekkep balığı deniz omurgasızlarının yumuşakçalar cinsinden olan kafadanbacaklılar sınıfına aittir. Her ikisi de farklı türlerdir. Mürekkep balığı ve kalamar Decapoda takımına ait olup on adet kolları olan canlılardır. Bu sebepten ötürü de kalamar her daim mürekkep balığı ile karıştırılmaktadır. Mürekkep balığının tüm çeşitleri ayrı ayrı eşeylere sahiptir.
Solunum olarak solungaç solunumu yaparlar ve ağız bölgesinden çıkan on adet kollara sahiptirler. Bu kollardan ikisi diğerlerine göre daha uzun olup bu balıkların boyları on yedi cm ile on yedi metre arasında değişkenlik gösterir. Ortalama büyüklükleri ise altmış cm civarındadır. Kalamar ise tıpkı boynuzsu bir iç kavkıya sahip bir balık çeşididir. Yine kalamarın da on ayağından ikisi diğerlerinin iki kat uzunluğunda olup, Türkiye'nin Karadeniz hariç tüm denizlerinde vardır. Denizlerimizde bulunan kalamara ait tek tür Avrupa kalamarı olarak da bilinen Loligo Vulgaris'tir. Bu kalamarların boyutları minimum otuz cm ile iki metre arasında değişkenlik göstermektedir. Kalamarın insanoğluna saldırma özelliği yok denecek kadar düşük düzeydedir. Ayrıca kalamar balığının büyük boyutlarında olanlar korktuğunda mürekkebini püskürterek kendini savunmaya çalışarak kurtarmaya çalışır bu arada bir metreden büyük olanlarının saldırı ölümle sonuçlanabilmektedir.

Mürekkep balığı ve kalamarın karıştırılmasının en büyük neden olur?

  • İkisinin de on kolu olması,
  • İkisinde de mürekkep bulunması,
  • İkisinin de korunma silahı mürekkebidir.

Mürekkep balığı ve kalamarı birbirinden ayıran özellikleri nelerdir?


Mürekkep balığının en çok bilinen özelliklerinden birisi vücutlarında bulunan ve içeriğinde kalsiyumdan oluşan kemiksi bir yapı bulunmasıdır. Bu kemiksi kalsiyum yapısından ötürü kafes kuşlarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Bunun sebebi de kafes kuşlarının ihtiyaç duyduğu kalsiyumu karşılamasıdır. Kafes kuşları mürekkep balıklarını rahatlıkla kemirebildiklerinden ötürü kafes kuşları için çok faydalıdır. Ayrıca bir diğer özelliği de mürekkep balığının Sepia türüne ait olanlarının kahverengi renkte mürekkeplerinin olması tarihte yazı yazmak için kullanılmıştır. Günümüzde ise bu mürekkep, resim düzenlemelerinde ve dijital fotoğrafçılıkta kullanılan teknolojik alanlarında resimleri kahverengiye çevirmede kullanılmaktadır. Hatta bu uygulamanın ismi de balığın adı olan Sepia verilmiştir.

Kalamar ise; mürekkep balıklarına benzeyen özelliklerinden ötürü halk arasında genç formu gibi adlandırılsa da aslında mürekkep balığından çok farklı özelliklere sahip ayrı bir balıktır. Kalamardaki iki kolun uzunluğu diğerlerinin iki kat uzunluğunda olur. Vücutların üzerinde bulunan ve manto adı verilen kas tabakası sayesinde denizdeki suyu sıkıştırarak püskürtür. Böylelikle suda hareketi kolaylıkla gerçekleştirir. Hatta ve hatta bu özelliği sayesinde suyun üzerinde sıçramalar bile gerçekleştirir. Tehlike anlarında vücudunda bulunan mürekkebi salarak gizlenme yoluna giderler. Kalamarın sofralarda tüketilen türü Türkiye'de en çok Loligo Vulgaris'tir. Özellikle restoranların çok tercih ettiği bir çeşittir. Kalamarların bir diğer özelliği ise efsanelere konu olan Architeuthis familyasının boylarının yirmi metreye kadar ulaşmasıdır.

Mürekkep balığı kalamar, iki farklı balık türü olup özelliklerinden birkaç tanesinin benzerliğinin dışında çok farklı balıklar olmasıdır. Halen birçok kültürde ikisinin tek balık zannedildiği bilinmektedir. Bu iki balığın farklı balıklar olduğunun anlaşılabilmesi için balıklar hakkında geniş bir bilgiye sahip olunması gerekmektedir.
20.01.2024 12:57:19
Mürekkep Balığı Kalamar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mürekkep Balığı Kalamar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mürekkep Balığı Kalamar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinde...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024