Kalamar

Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekânda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan kalamar istersiniz. Muhteşem bir lezzet olan kalamar hakkında soru sorulsa pek bir şey bilmediğinizi fark edersiniz aslında. Hatta çoğu zaman ahtapot ve mürekkep balığı ile bile karıştırılabilir.
Pekâlâ o halde, kalamar hakkında sizlere biraz bilgi verelim.

Kalamar Nedir?


Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bu gibi deniz ürünlerinin hepsi yumuşakçalardan kafadanbacaklılar sınıfına girmektedir. Ancak bu deniz mahsulleri birbirlerinden yapı, görünüm ve lezzet açısından oldukça farklıdırlar. Kafadan bacaklılar olarak adlandırılan bu mahsullerin Marmara denizinin batı kesimlerinden başlayarak Ege ve Akdeniz'in her yerinde yaşayan pek çok türü bulunmaktadır. Bu tür canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun belli bir ısı ve tuz oranında olması gerekmektedir. Bu neden ile Karadeniz'de görülmezler ancak tuz oranı %0,30 üzerinde olduğundan dolayı Ege ve Akdeniz'de bol miktarda yer alırlar.

Kalamar Yapısı Nasıldır?


Kalamar, yaklaşık olarak 300 küsür farklı çeşidi barındıran Teuthida takımı ve kafadanbacaklılar sınıfında yer alan bir deniz ürünüdür. Kalamar, diğer kafadanbacaklı türündeki canlılar gibi belirli bir kafaya çift taraflı simetrik yapıya, mantoya ve kollara sahiptir. Gözleri, kafası ve vücudunun tam ortasında bulunmaktadır.
Humboldt kalamarı olarak adlandırılan özel bir kalamar cinsinde ise gözler insan gözünün 2 katı büyüklüğünde olabilir. Keskin ve papağandakine benzeyen bir gaganın bulunduğu ağzını çevreleyen 8 adet kol ve bu kollardan belirgin şekilde uzun olan 2 tane de dokunaç bulunmaktadır.

Kalamarın büyük bir bölümünü, kalamarın iç organlarını koruyan ve kuvvetli bir biçimde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesine neden olan manto isimli kalın bir kas örtüsü bulunmaktadır. Ana gövdenin alt kısmında manto boşluğunun iç tarafına doğru uzanan yerde 2 tane solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçiminde 2 yüzgeç su içerisinde yüzebilmeyi ve süzülebilmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içinde hareket edebilmesini sağlayan temel unsur değildir. Manto içinde suyu sıkıştırarak sifon olarak da adlandırılabilen bölümden suyu hızlı bir biçimde püskürterek geri geri yüzmeyi sağlamaktadır.

Renk pigmentleri ile kaplanmış derisi bulunduğu ortam itibariyle yeri geldiğinde av olmaktan kurtulup yeri geldiğinde avcı olabilmek amaçlı kalamarın renginin değişmesini ve ortama adapte olmasını kolaylaştırmaktadır.

Kafadan bacaklılar aleminde kalamarlar deniz canlıları içerisinde zekâ belirtisi gösteren hayvanlardır. Örnek olarak humboldt adlı kalamarlar avlanma esnasında iş birliği yaparak kendi aralarında haberleşme sağlarlar.

Olası bir tehlike anı içerisinde kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle edebilmesi için yeterli olmaktadır. İçerisindeki melanin adlı madde, insan ten rengini bronzlaştırıcı etkiyle aynıdır. Humboldt kalamarı cilt rengini çok hızlı bir biçimde kırmızıdan beyaza daha sonra tekrar beyazdan kırmızıya döndürebildiğinden dolayı yanıp sönermiş gibi gözükürler. Bu deri rengi değişimini farklı olaylar için farklı frekanslarda yaparlar.

Kalamar Besin Değerleri Nelerdir?

  • 1 porsiyon: 100 gram
  • Kalori: 174 kcal
  • Toplam yağ: 7 gram
  • Kolesterol: 260 mg
  • Sodyum: 306 mg
  • Potasyum: 279 mg
  • Karbonhidrat: 8 gram
  • Protein: 18 gram
  • A Vitamini: 35 IU
  • Kalsiyum: 39 mg
  • B6 Vitamini: 0,1 mg
  • Magnezyum: 38 mg
  • C vitamini: 4,2 mg
  • Demir 1 mg
19.01.2024 21:33:46
Kalamar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kalamar"
Merhaba kalamar yemeğini biz hep dışarıdan yiyoruz çünkü daha önce hiç kalamar temizliği ve kalamar yemeğini yapmadım. Kalaparı kendim evde yapabilmek için ne yapabilirim? Temizliği ve tarifi konusunda bilgi verebilir misiniz?
Aysel . 29.10.2018 23:14:43

Kalamar Kemiği

Kalamar Kemiği, Canlıların en çok kemiklerinde kalsiyum/fosfor minerali bulunmaktadır. Muhabbet kuşların yumurtlama dönemlerinde Yumurtaların kabukları ...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinde...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024