Kalamar Türleri

Kalamar türleri, hiç şüphesiz ki kafadan bacaklılar arasında ekonomik ve gastronomik açılardan en önemlileri kalamarlardır. Kalamar türlerini ele aldığımız bu makalede ülkemizdeki kalamar türlerine anlatacağız. Ülkemizde Karadeniz hariç, diğer denizlerde üç Kalamar türü bilinmektedir.

Kalamar türleri nelerdir?


Loligo vurlgaris (Adi kalamar): Adi kalamar ülkemizin denizlerinde en çok bulunan tür olarak önem taşır.
12-16 yıl öncesine kadar İstanbul Adalar civarlarında ve Yalova önlerinde dahi rastlanabilen bu tür, Marmara'yı terk ederek Ege ve Akdeniz'in sularına göçmüş durumdalar. Adi kalamar pelajik bir tür olarak dibe bağımlı olmaksızın serbest su kütlesinde, hemen yüzeyden 85 m derinliğe kadar, kıta sahanlığı bölgesinde yaşamaktadır. Karides, balık ve kurtlarla besinini sağlamaktadır. Geceleri, balıkçıların lüks ışığına gelerek orada toplanan organizmaları avlar. Boyu 50-55 cm olabilse de genellikle 25-30 cm civarındadır. Kolların çevresinde yer aldığı baş bölümü, gövdeden kolaylıkla ayırt edilir. Burada yer alan iri gözleri saydam bir kornea tabakası ile kaplıdırlar. Gövde uzundur ve uç tarafa doğru sivrilmektedir. Sırt tarafı karın tarafına oranla biraz yuvarlaktır.

Illex coındettı (Kırmızı kalamar): bu türün vücudun geri ucunda yer alan yüzgeci, sırt yüzeyine yapışıktır ve gövdenin bu bölümünü örter durumda ve kalp biçimdedir. Kontraktil olmayan uzun kollarda el ayasındaki vantuzlar dörder sıralı, olup ortada kalanlar ise iridir.
Elin parmak biçiminde incelen ucundakiler ise 8'er sıralıdırlar. İç iskelet ince bir kalem misali boynuzsu maddeden yapılmıştır. Rengi kırmızıdır, gözlerde kornea tabakası bulunmaz. Boyu 40-44 cm'ye kadar olabilirse de ortalama 32-35 cm kadardır. Gençler dibe yakın sularda yaşlılar ise orta sularda yaşarlar. Geceleyin su yüzeyine yükselerek avlanırlar.

Avcılığı diğer türler gibidir.

Todarodes saggıtatus (Mızraklı kalamar): Gövdesi mızrak şeklinde olup kaslar çok iyi gelişmiş durumdadır. Türün diğer kalamarlardan ayrılmasında rol oynayan yüzgeçler gövdenin ucunda her iki yanda üçgenler biçiminde olup, gövde uzunluğunun 1/4'e kadar uzanırlar ve üçgen şeklinde sonlanırlar. Kafanın çevresinde yer alan kollardan kısa 8 adedinin vantuzları ikişer sıralıdır. Todarodes sagittatus'un, uçları el biçiminde yassılaşmış uzun kolları da kontraktil değildirler. Bunlarda yer alan vantuzlar el ayası biçiminde geniş bölümde, kenarlarda iri ortada küçük çaptadırlar. Buna karşın elin ucuna doğru, bir parmak gibi sivrilen bölümünde, dört sıra halindeki vantuzlar eşit çaplıdırlar. İç iskeleti tıpkı bir mürekkep kalemini andırır biçimde, boynuzumsu bir maddeden yapılmış, ince bir çubuk şeklindedir. Vücut rengi genellikle kırmızıdır. Loligo vulgaris'den farklı olarak, gözlerde kornea tabakası bulunmamaktadır.
19.01.2024 02:14:38
Kalamar Türleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Türleri Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Türleri"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinde...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024