Kalamar Sosu
Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında kullanılan sos ile servisinde kullanılan soslardır. Aksi takdirde hazırlanışında kalamarlar tam olarak kızarmaz ve sade bir şekilde servise sunulması ile lezzeti kalmamaktadır. Farklı çeşitlerde kalamar sosu tarifleri vardır.
Kalamarların hazırlanışında çok dikkat etmelisiniz. Nitekim kalamarların çıtır olması ile iç kısımları da aynı oranda yumuşak olmalıdır. Kalamarları hazırlayacağınız sos ile yumuşatabilirsiniz.
Kalamar sos için malzemeler (Hazırlanış aşaması için)- Bir tutam karbonat
- Bir tutam toz şeker
- Bir adet orta boy limon
- Bir su bardağı soda veya süt
İlk olarak temizlemiş olduğunuz kalamarları ağzı geniş bir kaba aktarın ardından karbonatı, toz şekeri ve limonun çekirdeklerini ayıklayarak ve dilimlenmiş bir şekilde kalamarlar ile yoğurunuz. Yoğurma işleminden sonra süt veya sodayı aktararak son kez karıştırın ve son olarak kabın ağzı hava almayacak şekilde poşet veya streç film ile sıkıca kapatın ve buzdolabına yerleştirin. Dinlenmesi için minimum 3 saat ve maksimum 24 saate kadar buzdolabında bekletin. Tabi ki ne kadar çok bekletirseniz kalamarlarda bir o kadar lezzetli olacaktır. Sonrasında unla harmanlayarak kızarmış yağda pişirebilirsiniz. Hatta fritözde pişirmeniz daha da lezzetli olacaktır.
Acılı ve baharat çeşnili kalamar sos malzemeler- Birer çay bardağı kadar mayonez
- Birer çorba kaşığı kadar zeytinyağı
- 3 diş sarımsak
- Birer adet limon
- Birer tutam karabiber
- Birer tutam pul biber veya istenilen baharat çeşnisi
- Birer tutam kadar tuz
Kalamar Sosu Nasıl Yapılır?
Genişçe bir kabın içeriğine belirtmiş olduğumuz tüm malzemeleri aktararak iyice karıştırın.
Fakat siz kendiniz dilediğiniz gibi baharat çeşnilerinden damağınıza uygun olandan birer tutam kadar ekleyebilirsiniz. Kalamarların yanında sarımsaklı ve baharatlı olarak tercih edilen en yaygın sostur. Ayrıca hazırlamış olduğunuz sosu minimum 15 dakikaya kadar bekletmeniz gerekmektedir. Fakat bekletirken mutlaka oda sıcaklığında olsun asla buzdolabına koyarak bekletmeyin. Güzelce dinlendirdikten sonra kalamar ile yanında servis edebilirsiniz.
21.01.2024 16:40:16
Kalamar Sosu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|