Kalamar Sırtısı

Kalamar Sırtısı, Kalamar insanların sevdiği kadar avcı balıklarında çok sevdiği, peşlerine düştükleri bir balıktır. Fizyonomisi itibariyle avcı balıklara yakalanmamak için zamanının çoğunu saklanarak geçirir. Kalamar sırtısı diğer avcılara taş çıkarırcasına yamyam bir canlıdır. Hatta bu işte o kadar ileri gitmiştir ki, zokayla yakalanan bir balığı bile, tekneye alınmakta geç kalındığı zaman saldırarak oltacıların yalnız kafa bölümünü içeri alabilmesine neden olacak kadar parçalar, bütün kollarını koparır.
Bunu genelde 20-30 metre sularda yapar. Muhtemelen daha derin sularda da bulunabilir. Mercan ve sair yemli yakalamada bedenin fırdöndü bölümüne bağlanacak kurşun bölünmez kalamar zokasına arada saldırdığı olur. Nedeni ise yem etrafına toplanan balıkların cazibesine kapılıp gizlendiği yerinden çıkma cesaretini gösterip yakalanmış bir balığa saldırması esnasında, kendine daha iyi gelen zokaya yakalanmasıdır. Fakat esas avlanma şekli bu değildir. Denizde iki cins kalamar bulunur. Bunlardan ilki haziran aylarında görülür acık su kalamarıyla, ekim ayından itibaren, doruk noktasına aralık ayında erişen, sığ su kalamarlarıdır. Açık su kalamarları, kafadan bacaklılara ait halende çözümlenmemiş bir sır olarak, her yıl yerine birkaç yılda bir avlanılacak kadar kendini gösterir. Böyle yıllarda kilolarca yakalamak mümkündür. Diğer kalamar cinsi hemen her yıl az ya da çok avlanır. Tüm gününü saklanarak geçirmekte olan kalamarlar, akşam saatleri yaklaşınca yavaşça saklandıkları yerlerden çıkarak, kıyıya doğru yaklaşırlar.
Niyetleri liman içlerine sokulup, sürü gibi olan özellikle gümüş balıklarını yakalamaktır.

Kalamar Sırtısı Avı: Kıyı kalamarlarının iki biçimde gerçekleştirilmesi gereken avı vardır. Bunlardan birincisi, akşam saatlerinde, güneş henüz batmaya başladığı ve battıktan sonra da alaca karanlığa kadar takriben 1 saatlik bölümle, bütün gece devam eden gece saatlerindeki uzun, yorucu ve cesaret, gerektiren etabıdır. Çünkü gece soğuktur, kıyıya kolayca yanaşmayı içerir, uzun mesafeler gitmeyi gerektirir. Kurşun yerine ağır torpil biçiminde, tamamen fosforlu başka bir cins kalamar zokası da kullanabilirsiniz. 20-30 metrelerde nispeten dibi kayalık, takımınızı dibe indiriniz. Çapari yapar gibi, arada kesik ve sert hamleler yaparak yüzeye çıkınız. Bu genelde tahrik olan kalamarlar takımınızı takibe başlayacaklardır. Yüzeye yaklaştıkça hamlelerine başlayacaklar ve nihayetinde ve genelde su üstüne yakın bir kısımda zokalarınızın sudan çıkacağı anda son hamlelerini yapacaklar ve yakalanacaklardır. Kalamarlar kıyıya birkaç metre derinliğe kadar yanaşacaklar ve takımınız artık işe başlayacaktır. Bu kez sadece ana bedenin ucuna, altlarında kurşun bölümü olan nispeten daha iri sırtı zokasını takın. Taşlık Kırmalık limanlık kıyıya paralel olarak, zokanız elli metre geriden gelmek üzere yavaş ve hatta daha az suratte gezmeye başlayınız. Kalamarın vuruşu ağır olamayacaktır. Yani sanki bir poşet takılmışcasına bir vuruş olur. Yavaşça çekmeye başlayınız, hızınızı düşürün. Zira kalamar tek kolundan tutulmuş olabilir. Buna dikkat etmelisiniz, kalamar yerine onun ufak bir bölüm kolunu yakalamış olursunuz. Kalamar gece avıdır. Takımı kıyı kalamarının birinci etabındaki takımla aynıdır. Av bütün gece sürer ve en verimli zamanı, güneş batarken ve doğarken ki zamandır.

21.01.2024 05:41:35
Kalamar Sırtısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Sırtısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Sırtısı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinde...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024