Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır. Keskin ve papağanın gagasına benzer bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan bariz miktarda uzun olan iki adet dokunaç vardır. Kalamarın büyük bölümünü iç organlarını koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek, kalamarın su içerisinde ilerlemesini sağlayan manto ismindeki kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır.
Gözleri kafasıyla vücudunun tam ortasında yer almaktadır.

Ana gövdenin alt bölümünde, manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunur. Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlar. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içerisinde suyu sıkıştırıp sifon diye adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlamaktadır. Jet etkisi yaratan hunu biçimindeki yapısı sayesinde kalamar, suyun içinde olimpik yüzücülerin hızının üç katından daha fazla hız yapmaktadır. Bu jet etkisi ile suyun dışında kısa mesafe de olsa uçarak ilerleyebilir.

Kafadan bacaklı olarak kalamarlar omurgasız deniz canlıları arasında zekâ belirtisi gösteren davranışlara sahiptir. Örneğin Humboldt kalamarları avlanma sırasında iş birliği yaparlar ve kendi aralarında aktif bir şekilde haberleşirler.
Renk pigmentleri ile kaplı olan derisi bulunduğu ortama göre, yeri geldiğinde av olmaktan kurtulmak, yeri geldiğinde avcı olmak için kalamarın renginin değişmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. Tehlike anında kalamarın mürekkebi acele ile kaçmasını kamufle etmesi için yeterlidir. İçindeki melanin adındaki madde insanların cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Humboldt kalamarı derisinin rengini çok hızlı bir şekilde kırmızıdan beyaza, sonra tekrar beyazdan kırmızıya döndürebileceğinden yanıp sönüyormuş gibi görünür.

Kalamar balığı hangi denizlerde yaşar?


Yaşamını sürdürebilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekir. Bu sebeple Türkiye sularında marmara denizinin batı kesiminden başlayarak, Ege ve Akdeniz'in tamamında bulunmaktadır. Karides, balık ve kurtlarla beslenmektedir. Geceleri balıkçıların ışığına gelerek orada toplanan organizmaları avlar. Boyu 45-50 cm. Olabilse de genelde 20-30 cm. Arasındadır. Türkiye sularında en yaygın bulunan türü Avrupa kalamarı veya Adi kalamar olarak da bilinen Loligo vulgaristir. Kalamar yaygın inanışın aksine mürekkep balığı veya ahtapot değildir.

Türkiye'deki kalamar çeşitleri


Kafadanbacaklılar arasında ekonomik açıdan ve lezzet açısından hiç şüphesiz en değerlisi kalamarlardır. Türkiye denizlerinde yaşayan üç türü mevcuttur.
  • Loligo vulgaris: Adi kalamar, sıkça tüketilen Türkiye denizlerinde de bolca bulunur.
  • Illex coindetti: Kırmızı kalamar
  • Todarodes sagittatus: Mızraklı kalamar.
Adi kalamarın etinin çok lezzetli ve yumuşak olması, ekonomik değerinin yüksek olmasının başlıca nedenidir. Bunun yanı sıra, Akdeniz ve Atlantik okyanusunun Avrupa karasularında bol miktarda avlanması bunda etken olmaktadır. Avcılığı çevirme ağlar ve trol ile yapılmakta ayrıca özel hazırlanmış yalancı yemli olta ile de sportif anlamda avlanmaktadır. Adi kalamarın üremesi yumurta ile olmaktadır. Yumurtaların döllenmesi, manto boşluğunda gerçekleşir. Yumurtalar jelatinimsi, 10-12 cm. Uzunluğundaki tüpler içerisinde dışarıya bırakılır ve çeşitli cisimlere tutturulur. Yumurtlamanın özel bir mevsimi yoktur, bütün bir yıl boyunca gerçekleşir.

Kalamar balığı kullanımı: Akdeniz ülkelerinin mutfağına giren kalamarın eti, büyük keyifle yediğimiz kalamar tavadır. Balık avı içinde mükemmel bir olta yemidir.
20.01.2024 04:15:06
Kalamar Balığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Balığı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Balığı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kalamar Kemiği

Kalamar Kemiği, Canlıların en çok kemiklerinde kalsiyum/fosfor minerali bulunmaktadır. Muhabbet kuşların yumurtlama dönemlerinde Yumurtaların kabukları ...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinde...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024