Kalamar Nedir

Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı hem görünüm hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklılar olarak bilinen bu deniz ürünlerinin Marmara denizinin batı kesimlerinden başlayarak Ege ve Akdeniz'in tamamında yaşayan pek çok türü mevcuttur.
Bu grupta değerlendirilecek canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun, ısısının ve tuzunun belirli bir oranında olması gerekir. Bu nedenle Karadeniz'de görülmez buna karşın tuzluluk oranın binde 30'un üzerinde olduğu Ege ve Akdeniz'de ise bol miktarda bulunur. Su sıcaklığı kalamarın bulunduğu ortam için önemli faktörlerdendir bu sebeple ani sıcaklık düşüşleri toplu göçlere neden olmaktadır.

Kalamar Yapısı


Kalamar yaklaşık olarak 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar gurubunda yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, öteki kafadanbacaklılar gibi belirgin kafaya, çift taraflı simetrik olan bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri ise kafasıyla vücudunun tam ortasında yer alır. Humboldt kalamarı çeşidinde gözlerin büyüklüğü insan gözünün 2 kat büyüklüğünde olabilmektedir. Renk pigmentleri ile kaplanmış derisi bulunduğu ortama göre yeri geldiğinde av olmaktan ve avcı olabilmek için kalamarın renginin değiştirip ve ortama uyum sağlayabilir. Kalamarın büyük bir bölümü iç organları koruyan ve kuvvetli bir şekilde su püskürterek kalamarın su içinde ilerlemesini sağlayan manto ismindeki kalın bir kas örtüsü bulunmaktadır.
Ana gövdenin alt kısmında manto boşluğunun içerisine doğru uzanan bölümde iki tane solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen şekilli 2 yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Fakat bu yüzgeçler kalamarın suyun içinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsurlar değildir. Manto içinde suyu sıkıştırıp sifon diye de isimlendirilen bölümden suyu hızlı bir biçimde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlamaktadır. Jet etkisi yapan huni şeklindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içerisinde olimpik yüzücülerin hızının 3 katından daha fazla hız yapabilmektedir. Bu jet etkisiyle suyun dışında kısa mesafe de olsa uçarak ilerleyebilmesini sağlayabilir. Kafadan bacaklı olarak bilinen kalamarlar omurgasız deniz canlıları içinde zekâ belirtisi davranışlar gösterirler. Örneğin Humboldt kalamarları avlanma sırasında iş birliği yapar ve kendi aralarında aktif olarak haberleşirler. Tehlike anında kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle etmesi için yeterli olur. İçindeki melanin ismindeki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Humboldt kalamarı derisinin rengini çok hızlı olarak kırmızıdan beyaza sonra da tekrar beyazdan kırmızıya döndürebildiği için yanıp sönermiş gibi görünürler. Bu renk değişikliği farklı durumlar için farklı frekanslarda yapabilir. Tehlikeden kaçarken yapmış olduğu bu renk değişimleri ile sanki farklı bir noktadaymış izlenimi uyandırırlar.

Kalamar Nedir, Faydaları Nelerdir?


Kalamar balığı kafadan bacaklılardan olup yumuşak bir dokusu olan kalamar balığı, mürekkep balığının bir diğer türüdür. İçinde hiç yağ barındırmayan kalamarı, diyet yapanlar kişiler için bile rahatlıkla, korkmadan tüketilebilecekleri bir besindir. Özellikle meze olarak tüketimi çok tercih edilir. Kalamar balığının içerisinde bulunan besinler şunlardır; su, fosfor, protein, çok az miktarda yağ, kalsiyum. Kalamar balığının kalorisi öteki deniz ürünü balıklarının arasında en az olanıdır. Bir kalamarın içinde sadece 68 kalori bulunmaktadır.

Kalamar Nasıl Tüketilmeli?


Kalamar balığı, çok yüksek bir protein deposudur, üstelik kalamar balığının içerisinde hiç yağ yoktur. Bu nedenle gerçekten besleyici bir özellik taşımaktadır. Meze olarak kullanımı daha yaygın olsa bile buğulama yapılması, kızartılarak, fırında ya da sosa batırılıp pişirilerek de tüketilir. Önce sosa batırılarak kızartılıp, daha sonra da tekrar soslanarak yenmeye hazır hale getirilen kalamarlar, insanlar tarafından daha çok sevilmektedir. Fırınlama, kızartma, buğulama yöntemlerinden hangisi olursa olsun kalamarı pişirmek için on dakika yeterli olacaktır. Kalamar kalorisi düşük bir balık olduğundan dolayı diyet yapan kişilerin yemesi sakınca yoktur. Ancak, kızartılarak yenilmesi doğru değildir.
20.01.2024 02:10:42
Kalamar Nedir ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kalamar Nedir Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kalamar Nedir"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kalamar Kemiği

Kalamar Kemiği, Canlıların en çok kemiklerinde kalsiyum/fosfor minerali bulunmaktadır. Muhabbet kuşların yumurtlama dönemlerinde Yumurtaların kabukları ...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Yapılır

Kalamar Nasıl Yapılır, Balıkları marketten aldığınızda zaten sizin için temizleyip daha sonra halka şeklinde kesip soslamaya hazır hale getirirler. Dolayısıy...
Devamını Oku

Yalancı Kalamar

Yalancı kalamar; Kalamar tava genelde restoranlarda yediğimiz, dışı çıtır çıtır çok lezzetli bir meze türüdür. Bu kalamar tavayı tavukla da yapabilirsiniz. A...
Devamını Oku

Kalamar Nasıl Pişirilir

Kalamar nasıl pişirilir, kalamar pek çok kişinin severek tükettiği bir deniz ürünüdür. Özellikle balık sofralarında kalamar tava, kalamar güveç, kalamar dolm...
Devamını Oku

Dondurulmuş Kalamar

Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar Dolması, Farklı bir dolma tarifi olan kalamar dolması özellikle deniz ürünlerini sevenler için mutlaka denenip tadılması gereken bir yemek olduğ...
Devamını Oku

Güveçte Kalamar

Güveçte kalamar, kalamar bir çeşit balık türüdür. Mürekkep balığının bir çeşididir. Kalamar balığı hiç yağ içermemektedir. Bu nedenle diyet listelerinde yeri...
Devamını Oku

Gebelikte Kalamar

Gebelikte kalamar, Bebek bekleyen her anne adayı günlük beslenme programına karşı çok dikkatli olmalıdır. Gebelik sürecinde iken deniz mahsullerini tüketmek ...
Devamını Oku

Izgara Kalamar

Izgara Kalamar: Kışın bir hafta sonunu arkadaşlarınızla değerlendirmeyi düşünürken, mangal yapıyorsanız, bu menüye kalamar dahil etmeyi ister misiniz? K...
Devamını Oku

Mayonezli Kalamar Sosu

Mayonezli Kalamar Sosu, kalamarı özellikle ağız tadı ile yemek için mutlaka pişirmeden önce güzel bir şekilde marine ederek hazırlanmalıdır. Ayrıca önceden m...
Devamını Oku

Kalamar Tava

Kalamar tava, oldukça lezzetli olan ve çok sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Ana öğün olarak kolayca sunabileceğiniz kalamar tavayı çocuklarınıza ve ...
Devamını Oku

Kalamar Avı

Kalamar avı, yem seçiminin önemli olduğu bir avlanma türüdür. Eğer yem kullanmayacaksak kalamar sırtısı kullanmamız gerekmektedir. Balık avında sık kullanıla...
Devamını Oku

Fırında Kalamar

Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye...
Devamını Oku

Kalamar Mezesi

Kalamar mezesi, çok az kişi tarafından keşfedilebilmiş harika bir meze çeşididir. Kalamar daha çok Akdeniz mutfağında tercih edilen bir balık türüdür. Kalama...
Devamını Oku

Kalamar Salatası

Kalamar salatası, Türk kültüründe misafire ne kadar çok önem verildiğini hepimiz biliyoruz. Misafire çok değer verilir hatta misafir evin bereketi derler. Mi...
Devamını Oku

Kalamar Balığı

Kalamar balığı, diğer kafadan bacaklılar gibi belirgin bir kafaya, çift taraflı simetrik bir yapıya, manto ve kolları vardır. Gözleri kafasıyla vücudunun tam...
Devamını Oku

Kalamar Güveç

Kalamar Güveç: Kalamar Akdeniz ve Ege denizinde bolca bulunan bir deniz mahsulüdür. Bu tarifimizde sizler için kalamarı güveçte sebzeli olarak pişirilmesini ...
Devamını Oku

Kalamar Terbiyesi

Kalamar terbiyesi, basit bir işlem olmaktadır. Kalamar çoğu kişinin bildiği ancak herkesin tüketmediği balık türlerinden biridir. Genelde restoranlar ya da s...
Devamını Oku

Kalamar Sosu

Kalamar Sosu, Genel olarak lüks balık restoranların menülerinde bulunan vazgeçilmez yemeklerdendir. Kalamarların lezzetli tarafı ise kuşkusuz hazırlanışında ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kalamar Salatası
Kalamar Balığı
Kalamar Güveç
Kalamar Terbiyesi
Kalamar Sosu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024