İlk olarak kalamarların terbiyesi ile işe başlanmalı bunu bir gün önceden yapmanızı tavsiye ediyorum çünkü yaklaşık olarak kalamarlar 12 saat hazırlanan sos içinde dinlenmeli.
Kalamarları çukur bir kabın içerisine alın ve üzerine limon suyu, şeker, karbonat ve tuz ilave edin ve buzdolabına kaldırın. Terbiyelenme işlemi tamamlandıktan sonra iç harcını hazırlamaya geçelim. Uygun bir kabın içine ekmek içi, rendelenmiş peynir çeşitleri, maydanoz, sarımsak, çırpılmış yumurta, zeytinyağı, kıyılmış yeşil soğan, dereotu. Şamfıstığı, doğranmış kırmızı biber, baharatlar ve tuz alınır ve iyice karıştırılır. Hazırlanmış iç harç kalamarların içine eşit miktarda doldurulur. Doldurma işlemi bittikten sonra kalamarların ağzı dikilir. Kalamarların pişeceği kaba rendelenmiş domates, fesleğen yaprakları, zeytinyağı, sarımsak, baharat ve tuz ilave edilir ve karıştırılır. Kalamarlar hazırlanan bu sosun üzerine dizilir ve önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında yarım saat pişirildikten sonra servis edilebilir. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.