Fırında kalamar; daha önce hiç denemeyenlerin mutlaka denemesi gereken bir tariftir. Balık, çok faydalı bir besin maddesidir. Bu yüzden sakın sevmiyorum diye yememezlik etmeyin. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara bol miktarda balık yedirmeye özen gösterin. Mutlaka damak tadına uygun olan balığı yakalayacaksınız. Kalamar çok yağlı olmayan bir balık türüdür ve diğer balık türleri ile karşılaştırıldığında oldukça farklıdır.
Fakat farklı lezzetler hazırlamayı sevenler için iyi bir akşam yemeğidir. Kalamar ile salata, ızgara başta olmak üzere birçok çeşit hazırlanabilmektedir. Kalamar az yağlı olması nedeniyle çok kalorili bir balık değildir. Bu nedenle özellikle diyet yapanlar ya da kilo sorunu yaşayanlar gönül rahatlığı ile tüketebilirler. Ben balığı fırında yapmayı daha doğru buluyorum. Hemen hemen pek çok balık çeşidi de fırında gayet lezzetli oluyor. Sizlerle fırında kalamar güveç tarifini paylaşmak istiyorum. Şimdiden herkese kolay gelsin.
Fırında kalamar güveç için malzemeleri
Yarım kilo dondurulmuş kalamar,
250 gr. Kültür mantarı,
15 adet arpacık soğanı,
1 adet kırmızıbiber,
1 yemek kaşığı tereyağı,
1 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 adet limon,
6-7 tane taze ya da kuru defte yaprağı,
1 tatlı kaşığı tane karabiber,
Yeteri kadar tuz.
Fırında Kalamar Nasıl Yapılır?
Fırında kalamar yapımı için öncelikle tek kişilik fırın kaplarınızı hazırlayın.
Daha sonra mantarları ayıklayın ve çok ufalamadan doğrayın. Aynı zamanda kırmızıbiberi de jülyen doğrayın. Mantarları limonlu suyun içerisinde yaklaşık 15 dakika bekletin ve suyunu sıkarak bir teflon tencerenin içerisine alın. (Mantarları limonlu suda bekletmemizin temel sebebi kararmasını önlemektir) Üzerine sıvı yağı da gezdirerek kırmızıbiber ile kısık ateşte sotelemeye başlayın. Tencerenin ağzını sakın kapatmayın. Mantarların suyunu çekmesi için bu önemli bir husustur. Yaklaşık 15 dakika boyunca sotelenen sebzeleri ocaktan alın ve tuzunu ilave ederek karıştırın. Eğer tuzu sonra ilave etmezseniz mantarlar çok sulanır ve fırında kalamar su içinde pişmek zorunda kalır. Hazır olan sebze karışımını güveç kaplarının yarısına kadar doldurun ve arpacık soğanlarını da çiğ olarak kalamarların üzerine dizin. En son olarak da tuz, defne yaprağı, tereyağı ile tane karabiberleri paylaştırın ve kabuklu limon da üzerine dilimleyerek işlemi tamamlayın. Bir fırın tepsisine kaynar su doldurun ve üzerlerini tek tek folyo ile kapattığınız güveç kaplarını bu tepsiye dizerek önceden ısıtılmış 170 derece ısıdaki fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişirin. Fırında kalamarlarınız hazır. Bu arada yanına bol limonlu ve rokalı yeşil salata yapmayı unutmayın. Şimdiden herkese afiyet olsun.
19.01.2024 17:25:19
Fırında Kalamar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Kalamarı hep dışarıda yiyorduk ama ben de evde yapmak istiyorum. tarifinizde çok güzel bir şekilde anlatılmış ama kalamarın temizliği konusunda bir billgi yok. Ben kalamarı nasıl temizleyebilirim? Tennur . 25.10.2018 16:59:32
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024