{ "title": "Kalamar", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Kalamar-29.jpg", "date": "19.01.2024 21:33:46", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Kalamar, Güzel bir günün akşamında denize sıfır, balık yemek için gittiğiniz bir mekânda artık neredeyse klasikleşmiş bir meze haline gelmiş olan kalamar istersiniz. Muhteşem bir lezzet olan kalamar hakkında soru sorulsa pek bir şey bilmediğinizi fark edersiniz aslında. Hatta çoğu zaman ahtapot ve mürekkep balığı ile bile karıştırılabilir. Pekâlâ o halde, kalamar hakkında sizlere biraz bilgi verelim.

Kalamar Nedir?

Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bu gibi deniz ürünlerinin hepsi yumuşakçalardan kafadanbacaklılar sınıfına girmektedir. Ancak bu deniz mahsulleri birbirlerinden yapı, görünüm ve lezzet açısından oldukça farklıdırlar. Kafadan bacaklılar olarak adlandırılan bu mahsullerin Marmara denizinin batı kesimlerinden başlayarak Ege ve Akdeniz'in her yerinde yaşayan pek çok türü bulunmaktadır. Bu tür canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun belli bir ısı ve tuz oranında olması gerekmektedir. Bu neden ile Karadeniz'de görülmezler ancak tuz oranı %0,30 üzerinde olduğundan dolayı Ege ve Akdeniz'de bol miktarda yer alırlar.

Kalamar Yapısı Nasıldır?

Kalamar, yaklaşık olarak 300 küsür farklı çeşidi barındıran Teuthida takımı ve kafadanbacaklılar sınıfında yer alan bir deniz ürünüdür. Kalamar, diğer kafadanbacaklı türündeki canlılar gibi belirli bir kafaya çift taraflı simetrik yapıya, mantoya ve kollara sahiptir. Gözleri, kafası ve vücudunun tam ortasında bulunmaktadır. Humboldt kalamarı olarak adlandırılan özel bir kalamar cinsinde ise gözler insan gözünün 2 katı büyüklüğünde olabilir. Keskin ve papağandakine benzeyen bir gaganın bulunduğu ağzını çevreleyen 8 adet kol ve bu kollardan belirgin şekilde uzun olan 2 tane de dokunaç bulunmaktadır.

Kalamarın büyük bir bölümünü, kalamarın iç organlarını koruyan ve kuvvetli bir biçimde su püskürterek kalamarın su içerisinde ilerlemesine neden olan manto isimli kalın bir kas örtüsü bulunmaktadır. Ana gövdenin alt kısmında manto boşluğunun iç tarafına doğru uzanan yerde 2 tane solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen biçiminde 2 yüzgeç su içerisinde yüzebilmeyi ve süzülebilmeyi sağlamaktadır. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içinde hareket edebilmesini sağlayan temel unsur değildir. Manto içinde suyu sıkıştırarak sifon olarak da adlandırılabilen bölümden suyu hızlı bir biçimde püskürterek geri geri yüzmeyi sağlamaktadır.

Renk pigmentleri ile kaplanmış derisi bulunduğu ortam itibariyle yeri geldiğinde av olmaktan kurtulup yeri geldiğinde avcı olabilmek amaçlı kalamarın renginin değişmesini ve ortama adapte olmasını kolaylaştırmaktadır.

Kafadan bacaklılar aleminde kalamarlar deniz canlıları içerisinde zekâ belirtisi gösteren hayvanlardır. Örnek olarak humboldt adlı kalamarlar avlanma esnasında iş birliği yaparak kendi aralarında haberleşme sağlarlar.

Olası bir tehlike anı içerisinde kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle edebilmesi için yeterli olmaktadır. İçerisindeki melanin adlı madde, insan ten rengini bronzlaştırıcı etkiyle aynıdır. Humboldt kalamarı cilt rengini çok hızlı bir biçimde kırmızıdan beyaza daha sonra tekrar beyazdan kırmızıya döndürebildiğinden dolayı yanıp sönermiş gibi gözükürler. Bu deri rengi değişimini farklı olaylar için farklı frekanslarda yaparlar.

Kalamar Besin Değerleri Nelerdir?
" } ] }