{ "title": "Kalamar Türleri", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Kalamar-Turleri-41.jpg", "date": "19.01.2024 02:14:38", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "Kalamar türleri, hiç şüphesiz ki kafadan bacaklılar arasında ekonomik ve gastronomik açılardan en önemlileri kalamarlardır. Kalamar türlerini ele aldığımız bu makalede ülkemizdeki kalamar türlerine anlatacağız. Ülkemizde Karadeniz hariç, diğer denizlerde üç Kalamar türü bilinmektedir.

Kalamar türleri nelerdir?

Loligo vurlgaris (Adi kalamar): Adi kalamar ülkemizin denizlerinde en çok bulunan tür olarak önem taşır. 12-16 yıl öncesine kadar İstanbul Adalar civarlarında ve Yalova önlerinde dahi rastlanabilen bu tür, Marmara'yı terk ederek Ege ve Akdeniz'in sularına göçmüş durumdalar. Adi kalamar pelajik bir tür olarak dibe bağımlı olmaksızın serbest su kütlesinde, hemen yüzeyden 85 m derinliğe kadar, kıta sahanlığı bölgesinde yaşamaktadır. Karides, balık ve kurtlarla besinini sağlamaktadır. Geceleri, balıkçıların lüks ışığına gelerek orada toplanan organizmaları avlar. Boyu 50-55 cm olabilse de genellikle 25-30 cm civarındadır. Kolların çevresinde yer aldığı baş bölümü, gövdeden kolaylıkla ayırt edilir. Burada yer alan iri gözleri saydam bir kornea tabakası ile kaplıdırlar. Gövde uzundur ve uç tarafa doğru sivrilmektedir. Sırt tarafı karın tarafına oranla biraz yuvarlaktır.

Illex coındettı (Kırmızı kalamar): bu türün vücudun geri ucunda yer alan yüzgeci, sırt yüzeyine yapışıktır ve gövdenin bu bölümünü örter durumda ve kalp biçimdedir. Kontraktil olmayan uzun kollarda el ayasındaki vantuzlar dörder sıralı, olup ortada kalanlar ise iridir. Elin parmak biçiminde incelen ucundakiler ise 8'er sıralıdırlar. İç iskelet ince bir kalem misali boynuzsu maddeden yapılmıştır. Rengi kırmızıdır, gözlerde kornea tabakası bulunmaz. Boyu 40-44 cm'ye kadar olabilirse de ortalama 32-35 cm kadardır. Gençler dibe yakın sularda yaşlılar ise orta sularda yaşarlar. Geceleyin su yüzeyine yükselerek avlanırlar.

Avcılığı diğer türler gibidir.

Todarodes saggıtatus (Mızraklı kalamar): Gövdesi mızrak şeklinde olup kaslar çok iyi gelişmiş durumdadır. Türün diğer kalamarlardan ayrılmasında rol oynayan yüzgeçler gövdenin ucunda her iki yanda üçgenler biçiminde olup, gövde uzunluğunun 1/4'e kadar uzanırlar ve üçgen şeklinde sonlanırlar. Kafanın çevresinde yer alan kollardan kısa 8 adedinin vantuzları ikişer sıralıdır. Todarodes sagittatus'un, uçları el biçiminde yassılaşmış uzun kolları da kontraktil değildirler. Bunlarda yer alan vantuzlar el ayası biçiminde geniş bölümde, kenarlarda iri ortada küçük çaptadırlar. Buna karşın elin ucuna doğru, bir parmak gibi sivrilen bölümünde, dört sıra halindeki vantuzlar eşit çaplıdırlar. İç iskeleti tıpkı bir mürekkep kalemini andırır biçimde, boynuzumsu bir maddeden yapılmış, ince bir çubuk şeklindedir. Vücut rengi genellikle kırmızıdır. Loligo vulgaris'den farklı olarak, gözlerde kornea tabakası bulunmamaktadır.
" } ] }