{ "title": "Kalamar Nedir", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Kalamar-Nedir-56.jpg", "date": "20.01.2024 02:10:42", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Kalamar Nedir, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan ve kafadanbacaklılar sınıfındandır. Ancak bu türler birbirlerinden hem yapı hem görünüm hem de lezzet açısından birbirinden tamamen farklıdırlar. Kafadanbacaklılar olarak bilinen bu deniz ürünlerinin Marmara denizinin batı kesimlerinden başlayarak Ege ve Akdeniz'in tamamında yaşayan pek çok türü mevcuttur. Bu grupta değerlendirilecek canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun, ısısının ve tuzunun belirli bir oranında olması gerekir. Bu nedenle Karadeniz'de görülmez buna karşın tuzluluk oranın binde 30'un üzerinde olduğu Ege ve Akdeniz'de ise bol miktarda bulunur. Su sıcaklığı kalamarın bulunduğu ortam için önemli faktörlerdendir bu sebeple ani sıcaklık düşüşleri toplu göçlere neden olmaktadır.

Kalamar Yapısı

Kalamar yaklaşık olarak 300 farklı türü barındıran Teuthida takımında ve kafadanbacaklılar gurubunda yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar, öteki kafadanbacaklılar gibi belirgin kafaya, çift taraflı simetrik olan bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri ise kafasıyla vücudunun tam ortasında yer alır. Humboldt kalamarı çeşidinde gözlerin büyüklüğü insan gözünün 2 kat büyüklüğünde olabilmektedir. Renk pigmentleri ile kaplanmış derisi bulunduğu ortama göre yeri geldiğinde av olmaktan ve avcı olabilmek için kalamarın renginin değiştirip ve ortama uyum sağlayabilir. Kalamarın büyük bir bölümü iç organları koruyan ve kuvvetli bir şekilde su püskürterek kalamarın su içinde ilerlemesini sağlayan manto ismindeki kalın bir kas örtüsü bulunmaktadır. Ana gövdenin alt kısmında manto boşluğunun içerisine doğru uzanan bölümde iki tane solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunmaktadır. Mantoya tutturulmuş üçgen şekilli 2 yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlamaktadır. Fakat bu yüzgeçler kalamarın suyun içinde hareket edebilmesini sağlayan ana unsurlar değildir. Manto içinde suyu sıkıştırıp sifon diye de isimlendirilen bölümden suyu hızlı bir biçimde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlamaktadır. Jet etkisi yapan huni şeklindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içerisinde olimpik yüzücülerin hızının 3 katından daha fazla hız yapabilmektedir. Bu jet etkisiyle suyun dışında kısa mesafe de olsa uçarak ilerleyebilmesini sağlayabilir. Kafadan bacaklı olarak bilinen kalamarlar omurgasız deniz canlıları içinde zekâ belirtisi davranışlar gösterirler. Örneğin Humboldt kalamarları avlanma sırasında iş birliği yapar ve kendi aralarında aktif olarak haberleşirler. Tehlike anında kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle etmesi için yeterli olur. İçindeki melanin ismindeki madde insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Humboldt kalamarı derisinin rengini çok hızlı olarak kırmızıdan beyaza sonra da tekrar beyazdan kırmızıya döndürebildiği için yanıp sönermiş gibi görünürler. Bu renk değişikliği farklı durumlar için farklı frekanslarda yapabilir. Tehlikeden kaçarken yapmış olduğu bu renk değişimleri ile sanki farklı bir noktadaymış izlenimi uyandırırlar.

Kalamar Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kalamar balığı kafadan bacaklılardan olup yumuşak bir dokusu olan kalamar balığı, mürekkep balığının bir diğer türüdür. İçinde hiç yağ barındırmayan kalamarı, diyet yapanlar kişiler için bile rahatlıkla, korkmadan tüketilebilecekleri bir besindir. Özellikle meze olarak tüketimi çok tercih edilir. Kalamar balığının içerisinde bulunan besinler şunlardır; su, fosfor, protein, çok az miktarda yağ, kalsiyum. Kalamar balığının kalorisi öteki deniz ürünü balıklarının arasında en az olanıdır. Bir kalamarın içinde sadece 68 kalori bulunmaktadır.

Kalamar Nasıl Tüketilmeli?

Kalamar balığı, çok yüksek bir protein deposudur, üstelik kalamar balığının içerisinde hiç yağ yoktur. Bu nedenle gerçekten besleyici bir özellik taşımaktadır. Meze olarak kullanımı daha yaygın olsa bile buğulama yapılması, kızartılarak, fırında ya da sosa batırılıp pişirilerek de tüketilir. Önce sosa batırılarak kızartılıp, daha sonra da tekrar soslanarak yenmeye hazır hale getirilen kalamarlar, insanlar tarafından daha çok sevilmektedir. Fırınlama, kızartma, buğulama yöntemlerinden hangisi olursa olsun kalamarı pişirmek için on dakika yeterli olacaktır. Kalamar kalorisi düşük bir balık olduğundan dolayı diyet yapan kişilerin yemesi sakınca yoktur. Ancak, kızartılarak yenilmesi doğru değildir.
" } ] }