{ "title": "Kalamar Haram Mı", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Kalamar-Haram-Mi-75.jpg", "date": "21.01.2024 09:18:53", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kalamar Haram Mı: Yazımızda İslami inanışa göre kalamarın haram mı? Olduğu konusunu inceleyeceğiz.
Kâinatın serveri Hz. Muhammed Mustafa'dan (Salallahu aleyhi ve sellem) sonra İslam dininin açıklayıcıları olan Peygamber efendimizin (Sallalahu aleyhi ve sellem) ve pak Ehlibeyti (Aleyhisselam) denizden çıkan bütün canlıların yenilmesinin caiz olmadığını ve bazı balık türlerinin yenilmesinin haram olduğunu açıklamışlardır. Balıkların hangilerinin haram ve helal olduklarını anlamak için de genel bir ilke olarak pullu balıkların helal, pulsuz olanların ise haram olduklarını söylemişlerdir. Çağımızda pullu balıkların üzerlerindeki pulların, balıkların her türlü zararlı madde ve ışınlardan korunmalarını sağladığı ispatlanmıştır. Pullu balıklarda bulunan pulların, meyvelerde bulunan kabuğa benzetildiğini söyleyebiliriz. Meyvenin kabukları da meyveleri her türlü zararlı madde ve ışınlardan korur.

Yenilmesi Haram Olan Deniz Canlıları

Kısacası Ehl-i Beyt'e (Aleyhisselam) göre suda yaşayan canlı türlerinin yenilmesi için iki şart bulunur. Bunlardan birincisi, canlı türünün görünüm olarak balığa benzemesi, ikinci şartın ise bedeni pullarla kaplı olmasıdır. Eğer balığın avlanması sırasında pulları dökülmüşse veya pulları gözle görülemeyecek kadar küçükse bu da helaldir. Önemli olan balığın pullu olmasıdır. Bundan dolayı suda yaşayan, ama görüntü olarak balığa benzemeyen canlının yenilmesi haramdır: Buna göre; Ahtapot, kalamar, yengeç, timsah, kurbağa, midye, kaplumbağa, ıstakoz, denizyıldızı denizanası yenilmesi haramdır. Ayrıca görüntü olarak balık görüntüsünde olmasına karşın pullu değilse onun da yenilmesi haramdır. Mesela: Köpekbalığı, yayın balığı yunus balığı, gibi.

İslam Ulemasının Görüşleri

" } ] }