{ "title": "Kalamar Çeşitleri", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Kalamar-Cesitleri-44.jpg", "date": "19.01.2024 06:26:45", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Kalamar çeşitleri, Kalamar, sübye, ahtapot, mürekkep balığı bunların hepsi yumuşakçalardan kafadanbacaklılar sınıfındandır. Kafadan bacaklılar olarak adlandırılan bu deniz canlılarının Marmara denizinin batısından başlayarak Ege ve Akdeniz'in tamamında yaşayan birçok türü bulunmaktadır. Bu grupta değerlendirilen canlıların yaşayabilmesi için deniz suyunun belirli bir ısıda ve tuz oranında olması gerekmektedir. Bu nedenle Karadeniz'de yaşamazlar. Su sıcaklığı bulunduğu ortam için önemli unsurlardandır. Bu nedenle ani sıcaklık düşüşleri kalamarlar da toplu göçlere neden olur.

Kalamarın yapısı ve çeşitleri

Kalamar yaklaşık 300 farklı türü barındıran teuthida takımında ve kafadanbacaklılar sınıfında yer alan bir deniz canlısıdır. Kalamar diğer kafadanbacaklılar gibi belirgin bir kafaya, simetrik bir yapıya, manto ve kollara sahiptir. Gözleri kafasıyla vücudun tam ortasında yer alır. Humboldt kalamarın da gözlerin büyüklüğü, insan gözünün iki katı büyüklüğünde olabilmektedir. Keskin ve papağanınkine benzeyen bir gaganın bulunduğu ağzı çevreleyen 8 kol ve bu kollardan uzun olan iki adet de dokunaç vardır.

Kalamarın büyük bölümünü iç organlarını koruyan ve kuvvetli şekilde su püskürterek kalamarın su içinde ilerlemesini sağlayan manto adı verilen kalın bir kas örtüsü oluşturmaktadır. Ana gövdenin alt tarafında manto boşluğunun içine doğru uzanan bölümde iki adet solungaç, salgı ve üreme sistemleri bulunur. Mantoya tutturulmuş üçgen biçimli iki yüzgeç yüzmeyi ve suda süzülmeyi sağlar. Ancak bu yüzgeçler kalamarın suyun içerisinde hareket etmesini sağlayan ana unsur değildir. Manto içinde suyu sıkıştırıp sifon diye adlandırılan bölümden suyu hızlı bir şekilde püskürterek geriye doğru yüzmeyi sağlamaktadır. Jet etkisi yaratan huni biçimindeki yapısı sayesinde kalamar suyun içinde hız yaparlar. Bu jet etkisi ile suyun dışında da uçarak ilerleyebilir.

Renk pigmentleri ile kaplanmış olan derisi, bulunduğu ortama göre yeri geldiğinde av olmaktan kurtulmak için, yeri geldiğinde avcı olmak için kalamarın renginin değişmesini ve ortama uyum sağlamasını kolaylaştırır. Kafadan bacaklılar olarak kalamarlar omurgasız deniz canlıları içinde zekâ belirtisi gösteren davranışlara sahiptir. Örnek olarak humboldt kalamarları avlanma sırasında iş birliği yaparlar ve kendi aralarında haberleşirler. Tehlike anında kalamarın mürekkebi acele ile kaçışını kamufle etmesi için yeterlidir. İçindeki melanin maddesi insan cildini bronzlaştıran pigmentin aynısıdır. Humboldt kalamarı derisinin rengini çok hızlı bir şekilde kırmızıdan beyaza ve sonra beyazdan kırmızıya döndürdüğünden yanıp sönüyormuş gibi görünmektedir.

Türkiye'de kalamar çeşitleri
Türkiye denizlerinde en çok bulunan tür loligo vulgaris kalamar türüdür. Sofralarda en çok bu kalamar türü yenilir. Adi kalamarın etinin çok lezzetli ve yumuşak olması ekonomik değerinin yüksek olmasının başlıca nedenidir. Adi kalamar karides, balık ve kurtlarla beslenir. Geceleri balıkçıların ışığına gelerek orada toplanmış olan organizmaları avlar. Boyu 45-50 cm olabilirse de genellikle 20-30 cm arasındadır. Vücut rengi kırmızı ve pembemsi olabilir. Kalamar çeşitlerindeüreme yumurta ile olur. Yumurtaların döllenmesi manto boşluğunda gerçekleşir. Yumurtalar jelatinimsi, 10-12 cm uzunluğunda tüpler içerisinde dışarıya bırakılır ve çeşitli cisimlere tutturulur. Yumurtlamanın özel mevsimi yoktur ve bütün bir yıl boyunca gerçekleşir.

" } ] }