{ "title": "Dondurulmuş Kalamar", "image": "https://www.kalamar.gen.tr/images/Dondurulmus-Kalamar-49.jpg", "date": "21.01.2024 03:47:37", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Dondurulmuş kalamar; Kalamar mevsimi değilse de dondurulmuş kalamar ile her zaman kalamar tava yapılabilir. Kalamar ayıklamak istemeyenler de bu dondurulmuş ürünlerinden yararlanabilirler. Semt balıkçıları da kalamarı temizleyerek satarlar, ama kalamarı bütün olarak alıp kendi hazırlama yöntemlerinize göre hazırlayabilirsiniz. Bilinenin aksine kalamar yapmak hiç de zor değildir. Bazı püf noktalarına dikkat ettiğinizde restoranlarda yediğiniz gibi çıtır çıtır içi yumuşacık kalamarı, kendi evinizde de yapabilirsiniz. Kalamar kızartmasının çıtır çıtır olması için, buzdolabında beklettiğiniz soğuk kızartma hamuruna batırıp kızartırsanız çok nefis olur.

Öncelikle dondurulmuş kalamarları bir gün önceden, derin dondurucudan çıkarıp çözülmeleri için buzdolabına koymayınız. Çünkü dondurulmuş gıdalarda, sağlıklı olması ve bakteri üremesine izin vermemek için dondurma işleminin mümkün olan en kısa sürede, buzunu çözdürme işleminin de donma ısısına yakın derecede ve uzun sürede yapılması gerekmektedir. Bu nedenle çözdürme işleminin oda ısısında veya başka yöntemlerle değil, buzdolabına alınarak yapılması en sağlıklısıdır. Gelelim dondurulmuş kalamarın yapım aşamalarına;

Dondurulmuş kalamarı yumuşatmak için
Kızartma hamuru için
Dondurulmuş kalamar nasıl yapılır?

Buzu çözülen kalamarları güzelce yıkayalım. Bir şişe maden suyu, süt ve şekeri ilave edip güzelce karıştıralım. Marine edilen kalamarları buzdolabında, akşamdan sabaha kadar bekletelim. Kızartma hamuru için, büyük bir kâsede yumurtaları çırpalım. Unu da ekleyip çırpmaya devam edelim. Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra maden suyunu da ekleyelim ve yavaşça çırpalım ve bozadan biraz daha koyu bir kıvamda hamur elde edelim. Kızartma hamurunu buzdolabında iki saat kadar dinlendirelim. Çünkü kızartmamızın çıtır çıtır olması için kızartma hamurumuzun soğuması gerekmektedir. Tavaya yağı koyup ocakta iyice kızdıralım. Yumuşaması için beklettiğimiz kalamarları marineden alalım ve kâğıt havlu arasında kurutalım. Üç çorba kaşığı unu üstüne dökerek iyice harmanlayarak unlayalım ve fazla unu silkeleyelim. Unlanmış kalamarları soğuk kızartma hamuruna iyice batırıp malzemeye buladıktan sonra, kızgın yağa atarak kızartalım. Kevgir kullanarak yağdan aldığınız kalamarları, servis tabağına kâğıt havlu koyarak kalamarların fazla yağını alalım. Kâğıt havlu yerine kâğıt koymanızı tavsiye ederim. Çünkü kâğıt havlu yumuşak olduğu için yağı çekince şiştiği için kalamarların alt tarafı yumuşar. Kalamar sosu yani tarator sos eşliğinde servis edelim.

Afiyet olsun.
" } ] }